World Forestry Day 2023

Ο Ποδηλατικός Όμιλος Λέσβου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δάσους, διοργανώνει καθαρισμό μονοπατιού, ως συμβολική δράση, στην περιοχή της Μυτιλήνης, την Τετάρτη 22/03/2022 στις 15:30 μ.μ. στο σημείο «Πεύκο».

Αυτή η ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της εαρινής ισημερίας, η οποία θεωρείται η πρώτη ημέρα της άνοιξης. Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι να φέρει τους ανθρώπους σε επαφή με τα δάση που σήμερα καλύπτουν το 25% της επιφάνειας της γης και να τονίσει την ανάγκη προστασίας τους.

Να υπενθυμίσουμε περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των δασικών πόρων, η ερημοποίηση της γης, ο κίνδυνος πυρκαγιών, η καταπάτηση, οι απειλές για τη βιοποικιλότητα και η εκτεταμένη υλοτομία. Κάθε χρόνο το 15% των δασών στην Ελλάδα χάνεται από πυρκαγιές και μόνο το 10% καταφέρνει να αναδασωθεί.

Την Παγκόσμια Ημέρα Δάσους κάθε χρόνο, ο Ποδηλατικός Όμιλος Λέσβου συγκεντρώνει και διοργανώνει τον καθαρισμό – συντήρηση ενός ή περισσότερων μονοπατιών.

Ενέργειες που δεν θα θέλαμε να γίνονται μόνο σε επετειακή βάση, αλλά σε κάθε βόλτα στο δάσος, είτε συναντάμε πεσμένο κλαδί, πέτρα, εμπόδιο, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο άλλο άτομο που θα το διασχίσει σε οποιοδήποτε τρόπος. Σε κάθε βόλτα σταματάμε και τα αφαιρούμε όλα αυτά από την πορεία μας, συμβολικά, ως ένα μικρό φόρο τιμής σε μια τόσο σημαντική Παγκόσμια Ημέρα Δασών.

Την Τετάρτη 22/3/2023 ο Π.Συ. Η Λέσβος σας προσκαλεί να δείξουμε την αγάπη μας στο δάσος της Αμάλης. Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου καλεί όποιον επιθυμεί να συμμετάσχει στον εθελοντικό καθαρισμό του μονοπατιού «Δασικό» που ξεκινά από τις «Δεξαμενές» και πάνω, μέχρι τη συμβολή του μονοπατιού με τον «Κορμή», να βρεθεί στο σημείο συνάντησης στο 15. :30 το απόγευμα στο “Πεύκο”.
Συνιστάται να φέρετε μαζί σας νερό, ένα σνακ, γάντια και γυαλιά εργασίας, εάν το επιθυμείτε. Ο Ποδηλατικός Όμιλος Λέσβου θα σας παρέχει τα απαραίτητα βασικά εργαλεία. Εάν θέλετε, μπορείτε να φέρετε επιπλέον προσωπικά μικρά εργαλεία και τσουγκράνες για τον καθαρισμό της διαδρομής από φορητά υλικά.
Leave a Reply